El Perdó és el Camí

Un sempre tendeix a dedicar-li males paraules i indesitjables comentaris a aquesta andròmina anomenada Televisió. Tot i així, espais com el “30 minuts” redimeixen durant uns instants tota aquesta perniciositat i ens ofereixen l’oportunitat d’accedir a realitats que possiblement, sense l’ajut d’aquest mitjà ens haurien passat desapercebudes.

Encara que no vaig tenir el plaer de veure’l en directe, sinó a través de tv3 a la carta, el diumenge 04/03/2012 “30 minuts” va emetre un documental titulat  “El Perdó”. Un reportatge en que un familiar d’una víctima d’un atemptat d’ETA i un ex-membre de la banda són entrevistats després de participar en una proposta excepcional. Ambdós formen part de la iniciativa presa per una part del col·lectiu de presos d’ETA que va sol·licitar si podrien tenir l’oportunitat de reunir-se amb els familiars de les seves víctimes per excusar-se. I construir així un pont de diàleg entre les diferents parts cara el procés de pacificació del conflicte.

Com ja va senyalar de manera insuperable l’històric dirigent Sud-africà Nelson Mandela, només apel·lant als cors i a la voluntat de construir plegats un projecte comú (parlem de Sud-Àfrica o del País Basc o de Catalunya) serà possible deixar enrere les rancúnies i els ànims de venjança.  No es tracta d’oblidar, ni de fer “borrón y cuenta nueva” com diríem en castellà, sinó de fer l’esforç de reflexió interior, del reconeixement dels errors i del reconeixement de l’altre com a igual.

És per això que un no pot evitar sentir-se commogut i optimista quan veu iniciatives com la d’aquest col·lectiu de presos i la predisposició d’alguns dels familiars de les víctimes al diàleg.

En la mesura en què totes les parts siguin capaces d’assentar-se cara a cara, posar nom, narrar i construir de manera conjunta i sense retrets el que ha suposat pel seu projecte de vida comú (el País Basc) les darreres dècades, podran seguir avançant en el procés de generar un espai en el que conviure i desenvolupar-se sense por i el temor a recaure en la violència com a forma de resolució de conflictes.

Ser conscient del nostre passat no pot esdevenir una celebració de la rancúnia, com perdonar no ha de convertir-se en un clam a l’oblit.

L’Optimista

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s