L’Església també s’Indigna.

Tendim a pensar en l’Església Catòlica com una entitat sòlida, inamovible i monolítica. Llar de la moral única i de la disciplina dogmàtica. Estereotips als que arribem fàcilment gràcies a moltes de les arengues i missatges que els membres més visibles de la seva jerarquia ens transmeten a través dels mitjans de comunicació. A més, els continuats escàndols relacionats amb els abusos sexuals i la parafernalia que acompanya les darreres visites del Papa, més pròpies d’una estrella del Pop, han contribuït que cada cop més gent vegi a l’Església Catòlica com un ens  hipòcrita i superficial.

Tot i això, a les bases d’aquesta Institució, en els estrats més pròxims al que es succeeix al carrer, veus discordants a les que sorgeixen de l’alta jerarquia episcopal es fan presents i prenen forma. Creuen en l’evangeli, en la paraula de Déu, i al seu voltant observen una realitat que els inquieta i els indigna. Els molesta “no sentir la veu crítica de la jerarquia eclesiàstica, tan insistent en altres temes, davant la greu situació que vivim”, i no dubten en prendre un discurs que habitualment escoltem dels anomenats moviments altermundistes. “Es prefereix suprimir uns llits dels hospitals que escons del Senat”, “veiem també que una bona part de la jerarquia eclesiàstica segueix amb cerimònies ostentoses i anacròniques”, “són injustes i immorals les retallades de les prestacions socials, sobretot en sanitat i educació. Caldria pensar si no ho són també els polítics que les realitzen”, “No veiem retallades proporcionades en els sous dels polítics, economistes, empresaris, esportistes d’èlit, ni en l’àmbit militar”.

Aquestes només són algunes de les reivindicacions que des del Fòrum Joan Alsina ha expressat en el document que a data d’avui han fet públic amb el títol No podem callar: la injustícia i la pobresa van creixentAquest col·lectiu format per uns 80 capellans (1/3) de la Diòcesi de Girona pretén des de ja fa uns quants anys obrir un espai de reflexió per a la renovació i la participació en el si de l’Església.  A la vegada que forma part d’altres iniciatives catòliques de caràcter més progressista com Església Plural.

Val la pena dedicar uns minuts a llegir el document que des del fòrum s’ha publicat per prendre consciència que en aquests moments de inestabilitat i crisi, és necessari d’obrir espais de reflexió en tots els àmbits de la societat i defugir dels prejudicis i els estereotips a l’hora de pensar el futur que volem construir. Crec que es encoratgedor llegir com des del si d’aquesta institució catòlica s’intenta plantejar de manera valenta propostes per a la millora de l’espai en el que vivim: “Quan hi ha tantes persones sense habitatge, cal replantejar l’ús dels béns eclesiàstics, habitatges i locals de l’Església. Seria testimonial que part del patrimoni d’objectes ostentosos de culte fossin utilitzats per pal·liar la situació de moltes famílies”. A la vegada que s’anima l’esperit crític i reivindicatiu de la gent: “Sembla que tots siguem còmplices de la cada vegada més injusta situació actual, perquè no ens atrevim a denunciar clarament com s’ha arribat fins aquí i quins són els responsables”.

L’Indignació s’expressa per boca de tots.

L’Optimista

Anuncis

One thought on “L’Església també s’Indigna.

  1. Retroenllaç: La Iglesia también se indigna.(Cat)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s