Quan Girona vulgui ser participativa

Primer de tot no vull deixar de mostrar-me molt satisfet pel pas que ha donat l’Ajuntament de Girona celebrant un acte de presentació dels pressupostos amb els diferents representants de l’equip de govern i amb la possibilitat d’interpel·lar-los respecte aquests. S’ha de reconèixer el gest, sobretot després d’escoltar amb claredat com l’Alcalde de la ciutat té una opinió més aviat poc favorable a donar cabuda a aquests tipus d’iniciatives.

Dit això però, no puc més que mostrar-me molt decebut pel que la jornada va donar de si. Primer de tot, sincerament m’agradaria saber quins són els esforços, tan comunicatius com pedagògics, que ha fet el consistori per difondre l’esdeveniment i per a facilitar la participació dels ciutadans. Personalment, vaig saber de la seva existència poc més d’una hora abans de l’acte gràcies a una piulada d’un dels partits.  Si el dijous 19 d’Abril es van aplegar només les persones que es van aplegar a la Mercè, si més que majoritàriament sols s’hi van donar cita membres vinculats a forces polítiques o participants d’altres ens estretament vinculats a l’activitat política local (Mesa d’Entitats, Associacions de Veïns,etc)  va ser per un acte, deliberat o no, de incomunicació. I espero i realment desitjo que algun il·luminat no se li acudeixi culpar-ne a la pluja o al desinterès pel que succeeix en el si del consistori.

Tard, però vaig arribar. El que ningú es va preocupar a explicar-me és que feia falta omplir una butlleta per demanar torn de paraula, cosa que em va impedir seguir el protocol per participar. I tot i que també cal que reconegui la meva falta per no haver sabut reaccionar a temps, no podem dir que es va facilitar la situació. Encara que com ja he dit, en aquest cas, error d’un servidor per no espavilar-se. Mea culpa.

 La presentació del Pressupost strictu sensu va deixar molt que desitjar. Bàsicament va consistir en passar unes quantes diapositives de Power Point amb taules de dades que no s’aconseguien veure, mentre la locutora de torn les llegia. Soporífer i innecessari. Les dades, com ja es va enunciar, són accessibles a través de la web de l’AjuntamentHagués estat molt interessant sentir alguna informació addicional, opinió, justificació, del perquè d’aquells nombres, etc.

Com a observador, sincerament em va donar la impressió de trobar-me en una reunió de persones que ja es coneixen perquè treballen juntes o en afers pròxims, i que pel contrari no es va fer massa per trencar aquesta barrera invisible entres els que pertanyen i els que no.  Quan al meu entendre un procés participatiu hauria de remar en la direcció oposada.

Per acabar, i canviant el sentit de la meva crítica negativa, haig de refermar que ha estat un èxit haver aconseguit celebrar aquesta publicació dels pressupostos.  Qualsevol pas que es prengui la direcció d’explorar noves vies de participació política ha de ser celebrat i animat a continuar. Ara bé, si els membres de l’equip de govern es prenen seriosament la voluntat de dur a terme iniciatives en aquest sentit, espero que es decideixin a promoure-la i desenvolupar-la amb la convicció i els treballs necessaris.

L’acte del dijous no va donar un aire més participatiu a Girona. Però és un primer pas, i en volem més.

 L’Optimista

Anuncis

One thought on “Quan Girona vulgui ser participativa

  1. Retroenllaç: Quan Girona Vulgui ser Participativa (II) | l'Optimista

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s