La Caricatura del Clàssic.

Nota ràpida sobre el Clàssic d’ahir. El fútbol, i més un Barça-Madrid ens dona un bon grapat d’idees per entendre la perversió de la Democràcia que vivim i de com el joc identitari impedeix el judici sa i racional dels fets.

1.- La gent és només espectadora del que passa. El “cotarro” passa pels peus d’uns escollits que a la vegada només són “manats” d’unes èlits que vigilen des del “palco”.

2.- Viure a través dels mitjans: 4 gats poden viure el “joc” en directe, la resta s’ha de conformar en veure el que els mitjans ens permeten. I, òbviament, els que aquests deixen sortir a la llum és una realitat totalment esbiaixada de la realitat.

3.- Realitats múltiples i simultànies: El mateix partit es viu de manera diferent i totalment oposada en funció del teu alineament i identificació. Egocentrisme col·lectiu desmesurat i una total incomprensió de l’altre. Ni els entenem i ni els volem entendre, a tots ens sembla bé viure confrontats i creure en aquesta realitat maniquea.

4.- Autoengany: neguem tot el que suposi acceptar que fallem, que ho fem malament, que ens equivoquem. Sempre ens creiem que som diferents, millors, i som incapaços de reconèixer que estem lluny d’aquesta imatge  ideal que es proclama. No hi ha pitjor cec que el que no vol veure.

5.- La distribució de recursos desigual: els diners només flueixen en una direcció, afavorint el manteniment de l’statu quo.

Podríem allargar fàcilment la llista, però ho deixarem en 5 pinzellades ràpides. L’identitat cohesiona, però no podem renunciar al judici crític per una idea que ens agrada però que no s’escau, ni de lluny, amb la realitat. 

l’Optimista

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s