Barraques, Joves i Alcohol (1)

Una any més arribem a final de les Fires de Sant Narcís, i un any més una notícia es repeteix: “tal barraca tancada per vendre begudes alcohòliques a menors” o “barraca sancionada per dispensar alcohol a menors” etc, etc, etc.

I un cop més, la polèmica sobre el control de la venta de begudes alcohòliques a la zona de barraques no s’aconsegueix resoldre. Personalment, encara em faig creus que hi hagi algú que cregui que les prohibicions serveixen per alguna cosa.

Des del meu punt de vista, les lleis i les sancions només tenen sentit en tan que articulen i donen força a un hàbit o creença que està arrelada en el si de la societat. En cas de no ser així, és possible que s’aconsegueixi dissuadir temporalment a cert tipus de públic, però generalment acabarà per perdre tot efecte.

El cas de la venta i consum d’alcohol n’és ben paradigmàtic i ens mostra amb profunda claredat com el legislador només fa el ridícul quan intenta forçar unes conductes no acceptades per la gent. En els darrers anys es deuen haver canviat unes quantes vegades les edats i les condicions sota les quals els joves poden començar a consumir-lo. I tot i això, les dades sobre consum d’aquest tipus de substàncies no varien substancialment. Especialment pel que fa a la percepció en la perillositat d’aquests tipus de begudes.

Davant d’aquesta realitat, unes quantes preguntes prenen forma: té sentit mantenir unes prohibicions que són infringides constantment? És realment nociu el consum d’alcohol? I si ho és, per què ens mostrem tan contundents amb els menors i carreguem de reconeixement social positiu el seu consum en els adults? És possible que una institució (l’Estat) que es lucra de manera tan important amb la seva venda(a través d’impostos) pugui promoure de manera creïble la seva prohibició?

…més divagacions sobre aquest tema en el següent post.

l’Optimista

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s