Barraques, Joves i Alcohol. (2)

Seguint amb el títol obert en l’anterior post, el qual havíem interromput amb una sèrie d’interrogants al voltant de la coherència de mantenir una normativa que és infringida constantment i que és defensada per una institució que s’enriqueix de manera molt important gràcies a la seva comercialització massiva. El que es pretén a través de les següent línies és donar algunes possibles propostes a cadascuna de les preguntes.

Abans d’encarar cadascuna de les qüestions, crec que val la pena remarcar que el fet de posar en dubte les mesures que s’han près per regular el consum d’alcohol en menors no condueix a l’autor d’aquestes paraules a l’extrem oposat i a afirmar que no importa qui consumeix i de quina manera. Estudis sobre els efectes negatius de l’abús de l’alcohol tan a nivell de salut com a nivell social no en falten, i justament per això cal abordar el tema de manera àmplia per tal d’arribar als fonaments d’aquest hàbit. N’enllaço un de qualsevol prou general i contundent.

Cal mantenir una prohibició que no es considera amb autoritat per la societat?  Personalment, clarament no. Si tenim dades que ens demostren amb nitidesa que el consum d’alcohol és negatiu, treballem per transmetre aquesta imatge. La clau és la pedagogia. Prohibir coses que no estan mal considerades pel comú dels mortals només condueix a l’expansió de pràctiques clandestines i irregulars que acaben generant més danys.

Per tant, ens caldrà primer resoldre l’enigma sobre la nocivitat i la perillositat de l’alcohol, cosa que ja està feta i més que constatada: “A la Unió Europea (UE) l’alcohol és responsable del 12% de les morts prematures i les discapacitats en els homes i del 2% en les dones. Això converteix l’alcohol en el tercer factor de risc d’entre els 26 factors de risc de la mala salut a l’UE, superant el sobrepès i només per darrere del tabac i la hipertensió arterial (Anderson i Baumberg, 2006)”.

Fins que no s’instauri aquesta imatge de reconeixement negatiu d’aquest tipus de consum en tots els segments d’edat no hi haurà un fonament on sostenir la força d’aquest tipus de regulacions.

Finalment, davant la qüestió de si es possible que l’Estat sigui capaç de dedicar els seus esforços plens a regular de manera encertada aquesta realitat, des de la meva òptica és poc probable que des de les institucions públiques sorgeixi una iniciativa real de prevenció i control que intenti alterar de base els hàbits de consum de la població. És difícil d’imaginar que l’erari públic vulgui renunciar a l’ingrés d’aquests gravàmens, i encara menys que no sucumbeixi a les pressions de la indústria de les begudes alcohòliques

Sense pedagogia, les prohibicions no són més que un mer exercici racaudatori. 

l’Optimista

Anuncis

One thought on “Barraques, Joves i Alcohol. (2)

  1. Retroenllaç: Barraques, Joves i Alcohol (1) | L'Optimista

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s