…i l’autocrítica quan arriba?

Si una cosa s’havia admirat en els darrers mesos de la figura d’Artur Mas era la seva constància i la seva capacitat per avançar-se als esdeveniments que s’anaven succeint. Una rera altra i davant les escomeses dels seus adversaris, era capaç d’esquivar les contradiccions i les mancances que el seu govern dibuixaven de manera dialèctica entre el seu discurs i el seu actuar. La ressolució de la carpeta “Eurovegas” a través de “Barcelona World”, l’assumpció del lideratge del 11-S com  si l’hagués parit (perdó per l’expressió vulgar), l’atac constant a la gestió de les legislatures anteriors esquivant tota autocrítica a la seva gestió, el seu incompliment constant del seu programa electoral, etc.

A través de la narrativa dels mitjans de comunicació i dels episodis que la lluita parlamentària oferia, la realitat semblava clara, Convergència portava les regnes. Artur Mas era qui portava el compàs, i pobre del qui s’atrevís a qüestionar des de qualsevol dels àmbits aquest monopoli. Doncs a l’instant, era desacreditat per tot un exèrcit de tertulians, opinòlegs i qualsevol dels membres del govern. Com a punt culminant d’aquesta sobredosis de carisma impostat, la presentació de la campanya electoral. Mas perd la vergonya i es presenta gràficament com al rebatejat “Massies”. Si Convergència no tingués aquesta massa d’electors inamovible que practica vot automàtic, ho hagués pagat car. Però si alguna cosa té l’electorat convergent és ressignació i constància.

El dia 1 després del 25-N, especialment la nit mateixa de les eleccions, Mas i CiU perden la compustura durant unes hores. El primer moment de debilitat en molt de temps. Tot i que el resultat mostra que el sobiranisme i la voluntat d’anar cap a la consulta pel dret a decidir està en plena forma i que la participació ha estat històrica. Mas ja no pot escudar-se en la seva capacitat oratòria. L’únic que importava era obtenir la majoria absoluta, era marcar paquet davant de Madrid i Europa, i han fallat. Només un dia han tardat a tornar-se a col·locar en la línia argumental pre-electoral. Però durant un dia se’ls hi ha vist el llautó: l’únic que importava era la majoria absoluta, simplement fer i desfer a gust i desig inqüestionable.  I ha estat en aquesta manifestació tan descarada  d’arrogància que han acabat perdent el nord, perdent el contacte amb la realitat. Valgui la comparació futbolística, ha estat com quan el Real Madrid de “Juande” es creia a l’alçada del Barça i va acabar reben un 2-6 a domicili.

Tot i així, crec que comentaris com els anteriors ara ja són en va i no tenen cap mena de valor. Ara és molt fàcil vestir-se d’expert i analista i titllar tal o qual detall com a cabdal. Fàcil i obvi. I davant d’aquesta obvietat, no puc deixar de sorprendre’m per la incapacitat dels polítics de reconèixer els errors. Personalment, valoraria molt positivament que partits com CiU o PSC convoquessin els mitjans i sortissin explicant perquè han fallat. És patètic sentir-los justificant-se amb el vot ocult, amb l’acció de govern, només falta que es queixin de l’alta participació. Tota aquesta pulcritud i savoir faire que destilen alguns, arribada l’hora de demostrar la seva honestedat es converteix en una mostra flagrant d’immaduresa i opacitat. De veritat creuen que no els honraria mostrar, un cop ja s’ha decidit tot, la causa dels seus errors i com els pensen corregir? O pot ser és que no creuen haver fallat en res?  

Mentre ens mantinguem en la línia de la irresponsabilitat i de la incapacitat de fer-nos càrrec de les victòries i de les derrotes, difícilment construirem un sistema polític en el que es pugui confiar i desenvolupar una societat justa.

l’Optimista

 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s