Serà Renovable o No Serà.

Més del 80% de la producció energètica mundial (dades de l’Agència Internacional de l’Energia 2004) prové de l’explotació dels combustibles fòssils: Carbó 24,4%, Petroli 34,4% i Gas 21,2%. La resta, se la reparteixen l’energia nuclear amb un 6,5%, la combustió de biomassa en un 10,8% i finalment la suma de la hidràulica, eòlica i solar un 2,7%. Aquestes dades contenen un missatge molt clar i que agreuja de manera contundent les perspectives de futur del nostre sistema actual de generació d’energia i, en conseqüència, el nostre mode de vida.

Tal com  assenyala Antonio Turiel, investigador de l’Institut de Ciències del Mar del CSIC i gran divulgador de la crisis energètica a través del seu blog, la producció de petroli i els seus derivats es troba en plena decadència. Els pous actuals no tenen una esperança de vida gaire major a 20 anys i el manteniment de la producció de petroli serà només possible si hi ha capacitat de trobar nous jaciments a un ritme fins ara mai assolit.

Davant aquestes perspectives, quin sentit tindria l’inversió en nou mètodes més agressius d’explotació de combustibles fòssils? Per què seguir potenciant una font d’energia que té els dies comptats, i l’explotació de la qual a través de les tècniques que requereixen suposen uns riscos ambientals inassumibles?

Per altra banda, dues són les alternatives energètiques apuntades fins avui a les quals els queda un potencial de creixement que encara està per explorar: l’energia nuclear i les fonts d’energia renovable (solar,eòlica, biomassa, etc).

Pel que fa a la primera, i passant per alt els elevats riscos ambientals que implica la seva pràctica i gestió de residus, ha viscut un procés d’estancament generalitzat a nivell mundial. Només alguns països com França han apostat de manera clara pel seu ús com generadora d’electricitat on el 78% és produïda d’aquesta manera. Mentre altres països com Bèlgica, Alemanya i Suècia amb unes inversions inicials importants en aquest aspecte han pres la línia d’esgotar les plantes actuals i no invertir-hi més.

L’esperança pels defensors de la nuclear es diu ITER i en el millor dels seus pronòstics tindran una proposta de model de producció nuclear competitiu i més eficient el 2050.

Tot i així, en els supòsits que s’aconseguís desenvolupar aquesta tecnologia, només ens trobaríem allargant l’agonia d’un Món depenent d’un recurs finit doncs no hem d’oblidar que l’Urani no és més que una altra font mineral esgotable com el carbó.

En relació a les renovables, la seva productivitat actual no és capaç de donar resposta al sistema construït a l’estil “fòssil”. Encara que ofereix clares avantatges davant les seves competidores: La més important és el seu caràcter permanent i inesgotable, i que per tant, implicaria que si es desenvolupés la tecnologia adequada garantiríem la producció energètica de manera indefinida, o en tot cas, a un període de temps que superaria amb es creix a qualsevol altra font.

En resum, ens trobem davant una cruïlla en la que s’ha de prendre una elecció que determinarà el rumb del Món en un altre sentit. Els deures no s’han fet  doncs s’ha actuat de manera negligent per part dels governants entorn d’aquesta qüestió. Ara ja sabem del cert que serà necessari, en qualsevol dels casos, reduir dràsticament els nostres hàbits de consum energètic. Aquest escenari d’escassetat energètica ja és inevitable. El que es troba en joc avui és si a llarg termini volem seguir desenvolupant la nostra activitat entorn una font que tard o d’hora ens conduïrà a una nova crisis energètica o si volem consolidar un sistema de producció basat en unes fonts renovables i uns nivells de consum assumibles a nivell medi ambiental.

El model energètic actual basat en grans centrals de producció, amb grans xarxes de distribució i ús de fonts caduques ha arribat a la seva fi. En la mesura que tardem a acceptar aquesta realitat i es prengui una determinació ferma a avançar cap a un model de producció descentralitzat i fonamentat en fonts d’energia perennes, més dur serà el procés de conversió.

El Futur serà Renovable o no Serà.

l’Optimista

Enllaços recomanats: 

http://blogs.tv3.cat/quequicom.php?itemid=39932

http://blogspersonals.ara.cat/desdeberlinguim/2011/09/07/la-revolucio-energetica-alemanya-v-una-responsabilitat-tambe-nostra/

Materials:

http://www.energiasostenible.org/mm/file/Prospectiva%20energetica.pdf

http://upcommons.upc.edu/revistes/bitstream/2099/3094/1/Futur%20de%20l’opci%C3%B3%20nuclear%20i%20la%20sostenibilitat%20energetica.pdf

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s