Els Referents del País que podríem ser: Kilian Jornet.(1)

A través d’una entrevista a Singulars a Alejandro Nieto, descobreixo aquesta colpidora declaració de Xabier Agirre:

Un cop més, i com repassen de manera intensa al llarg de tota l’entrevista, es descobreix una escena política on el dia a dia es mou en dos nivells de discurs diferents: el mediàtic i públic, on es parla en termes legals i políticament correctes, i un altre nivell de portes endins, on es descobreix que les decisions que es prenen a nivell de polítiques no té res a veure amb programes o interessos generals sinó que estan estretament vinculades amb els interessos privats i lucratius dels dirigents.

Una vegada queda pal·lesa aquesta realitat pessimista i nefasta del país, i davant aquesta panoràmica, que a més de percebuda, és certa on la capacitat de participació i condicionament de l’agenda política per part dels ciutadans és propera a 0, resulta necessari desviar la mirada del focus i centrar-nos en totes aquelles persones que no deixen de mostrar-nos les alternatives i la urgència de construir una realitat diferent.

No és qüestió de grans il·luminats, d’estrelles mediàtiques. Els referents autèntics són aquelles persones que des de la seva naturalitat són capaces de representar el nostre sentir i la nostra manera d’entendre aquell paratge idíl·lic on voldríem viure. Són aquelles boques en les que les paraules belles no sonen imposades ni memoritzades, sinó apreses i interioritzades des de la necessitat exigida de ser la millor versió de si mateixes.

Aquest apareixen de manera intermitent en algun dels milions del flaixos dels mitjans de comunicació, però no solen aparèixer de manera constant i reiterada, no fos cas que ens habituéssim a aquesta transparència. Una d’aquestes espurnes mediàtiques la vam trobar en el Convidat dedicat a Kilian Jornet

kilian

L’èxit esportiu d’aquest jove que va viure dels 2 als 13 anys en un refugi de muntanya a la Cerdanya a 2000m d’altura ens ha permès, al gran públic, accedir a una d’aquestes persones, l’exemple de les quals és reconegut com a modèlic de manera natural.

Segurament, si no hagués tingut aquest do per tots aquells reptes esportius extrems de muntanya, en Kilian Jornet no hauria estat més que un jove anònim més. Una persona especial, amb idees i actituds dignes de ser compartides amb tothom, però sense cap mena de dubte una persona desconeguda.

Per fortuna o per destí, les capacitats físiques d’aquest crac de la muntanya ens ha permès saber que és alguna cosa més que un prodigi de la resistència. Gràcies a la seva insaciable ànsia de superació hem descobert en ell una manera d’entendre l’esport desvinculada de l’ànim de lucre. Una via per a comprendre la seva pràctica com a expressió.

Expressió de respecte vers al medi ambient com a entitat vital, expressió d’humilitat i del  sense sentit de l’excés de comoditat en la vida sedentària urbana, expressió  de sensibilitat i empatia cap a l’entorn. I sobretot, expressió d’aquell èxit que només és assolible quan la persona es rendeix a aquella activitat que el commou i l’empeny a no conformar-se amb menys.

Amb aquestes línies sobre en Kilian Jornet, obrim una sèrie d’entrades dedicades a aquelles persones que creiem haurien d’ocupar un paper preeminent en el nostre dia a dia, de manera que ens recordessin que en la naturalesa humana hi ha quelcom més que malicia, egoisme i cobdícia.

Que més a prop del que ens pensem, hi podem trobar el Referents del País que podríem Ser. 

l’Optimista

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s