La Serenitat com a Resposta.

Un comentari dut a terme en un article d’aquest blog em porta a un interessant post publicat en el Cercle Gerrymandering. En aquest, es desglossa el resultat d’un estudi en el que s’assenyala als comentaris agressius i de “mala educació” com a causants de la radicalització de les  opinions dels lectors a l’hora d’assumir el seu posicionament en relació al tema esgrimit.

Enmig d’un context de comentaris tensos i en termes desagradables, sembla que els lectors s’aferren amb més força als seus punts de vista i els assumeixen d’una manera més contundent i irreflexiva. Semblaria que enduts per un instint de d’autoprotecció, quan se’ns col·loca en un espai hostil des de l’estòmag apareix una pulsió que ens impedeix reflexionar pausadament i ens empeny a endurir aquella opinió que en un principi residia en un àmbit més moderat.

images

Encara que l’estudi es duu a terme en un context de lectura d’articles en blogs, crec que no seria descabellat extendre aquestes pautes de conducta més enllà d’aquests límits. No és difícil d’entendre que en determinats estats d’ànim o emotius les persones sentin un bloqueig que els impedeixi atendre de manera raonada i lògica el que els envolta. I en conseqüència, l’actual moment de crispació generalitzada, atiada pels diferents mitjans de comunicació i diversos actors polítics, empresarials i socials ens ha de preocupar considerant la importància de les decisions que s’han de prendre en el futur immediat.

No són poques les veus que intenten expressar la realitat dels successos que ens estant condicionant la possibilitat de viure un dia a dia en tranquil·litat i previsió de millora. Però el seu relat no parteix de l’agitació, sinó de la reflexió crítica i de la convicció ferma que un Món millor és possible. I sembla que aquest tipus d’expressió no té cabuda de manera majoritària en les diverses programacions dels mitjans.

Llavors? estem condemnat a ser víctimes del fil musical de la crispació generalitzada? Clarament, No. És necessari recuperar aquells espais que han estat colonitzats pels mitjans de comunicació. Darrera la consigna d’assolir el màxim d’informació en el mínim temps possible hem acabat cedint gran part de tots aquells espais on hi podria tenir lloc el silenci, la reflexió personal i debat conjunt. Una reflexió i un debat però, que fugís dels paràmetres establerts pels opinòlegs i elaboradors de notícies generals. No és només conversar de manera serena, sinó també escollir els temes i els termes en els que es descriuen. Necessitem reprendre un rol actiu en la funció informativa. Saber apagar l’abús informatiu al que som sotmesos i el qual és impossible de gestionar i digerir de manera adequada.

Hem d’assumir que resulta inabarcable el volum d’informació i esdeveniments que succeeixen a nivell mundial i que per tant, hem de ser capaços de construir uns criteris per tal de sel·leccionar i destriar tota aquella metralla informativa que ens arriba. I com acabem de descriure, aquests criteris només podran ser elaborats de manera coherent amb la nostra manera de pensar des de la serenitat i la calma. En tant que ens deixem circumdar per un gruix de comunicacions tenses i agressives serem incapaços de construir els filtres necessaris per informar-nos i opinar adequadament.

La Serenitat és l’única via que ens permetrà atendre de manera raonada tots aquells reptes que se’ns plantegin.

l’Optimista

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s