Units fem Xarxa

Una de les característiques del gènere humà és la tendència a agrupar-se per resoldre problemes comuns. Ja sigui en forma d’estratègies organitzades per produir un producte determinat, defensar-se o fer front a la necessitat del tipus que sigui.

En l’actualitat, la voluntat de donar resposta a certes inquietuds o interessos d’àmbits diversos (socials, culturals, ambientals…), les quals no són ateses per l’Estat ni per altres iniciatives privades, ha donat lloc a un gran nombre d’associacions i entitats de diverses índoles amb finalitats més enllà de la lucrativa.  

Amb l’objectiu de defensar els interessos veïnals, de millorar la programació cultural o de promoure una activitat més respectuosa amb el medi ambient, per citar alguns exemples, varis grups de persones han intentat dur a terme una tasca de crítica, de denúncia i de proposta d’alternatives a les iniciatives ofertes per les institucions amb més recursos econòmics.  20110914165735-reunin

Per raons a les quals no hi volem dedicar atenció en aquestes línies, les administracions públiques en general i més tard també l’iniciativa privada, han anat dedicant més i més recursos econòmics al finançament d’aquestes entitats que des de l’exterior de les estructures estatals proposaven serveis i projectes amb sensibilitats específiques. Davant d’aquesta oferta de recursos materials abundant, les diverses entitats han acabat modelant i modificant les seves estratègies d’acció i de proposició d’iniciatives en funció de les condicions que cada institució exigia per a percebre aquestes subvencions, préstecs i/o ajudes pertinents.

De manera que un nombre important d’aquestes associacions i agrupacions diverses han acabat per dedicar gran part de la seva acció a la recerca d’aquestes “ajudes” i modificant els seus interessos en funció de les àrees temàtiques que eren afavorides pel finançament de les administracions i la Responsabilitat Social Corporativa. Comportant així, un allunyament important de les estructures de les entitats de l’opinió i els criteris de les seves bases. Prioritzant tot allò susceptible de generar benefici en contraposició a les sensibilitats específiques que havien suposat la creació d’aquella entitat.

Davant l’escenari actual de profunda escassetat de recursos, en el si de les diverses associacions de tot tipus es respira una intensa desorientació. Lluny de les seves bases i amb l’aixeta del finançament tancada, les estructures de tots aquells grups que al llarg d’aquest darrer període d’abundància s’havien emmotllat plenament a aquesta lògica de funcionament es troben col·lapsades.

La “Crisis” ha obert una finestra d’oportunitat irrenunciable cap al desenvolupament d’estructures de funcionament multipolars. Fins ara, l’actitud de les administracions públiques ha desincentivat constantment les relacions horitzontals entre els diferents grups i ha desactivat l’interés per compartir els recursos que cadascun tenia.

El desempar generat per el tancament de l’aixeta pública suposa un estímul per totes aquelles relacions que fins ara havien estat obviades. Ara és el moment ideal per reprendre l’atenció a les bases, als socis, als veïns. És l’hora de recuperar el contacte amb totes les entitats que en un o altre sentit treballen per millorar la qualitat de vida de la nostra societat en tot els àmbits possibles. I des de la re-descoberta d’aquestes, des de la construcció dels ponts de confiança i suport, serà inevitable la elaboració d’un teixit que ens permeti col·laborar i compartir els recursos que ara mateix es troben dispersos en el si de les diferents associacions. Recursos però, que si són posats en comú permetran que tothom pugui defugir la impossibilitat de fer per escassetat de recursos. 

Iniciatives com la Mesa d’Entitats per la Participació donen fe d’aquest procés de recuperació de la voluntat de decidir per part de les bases i la voluntat de teixir un nou model de relacions basats en la xarxa i el suport mutu i no en la distribució dels recursos de manera vertical i jerarquitzada.

És hora de treure’s les ulleres de cavall que limiten la visió dels que es troben al nostre costat.  Units fem Xarxa i en Xarxa tot ho podem.

l’Optimista

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s