Transparència.cat

Avui s’estrena i amb tots els honors el nou portal de la Generalitat de Catalunya  per la Transparència . A través d’aquesta web sembla que podrem examinar diferents dels elements que formen part de la tasca del Govern: la seva acció vs. els seus compromisos, despeses vs. ingressos, administració interna, etc.

Caldrà uns dies de lectura i seguiment per saber quina és la qualitat i el rigor de la informació present en aquest portal digital. I no cal dir que serà necessari observar quin és el manteniment i l’actualització que aquest gaudirà. Però d’entrada, també cal reconèixer un primer pas en la concreció d’un sistema que necessita desmuntar totes les barreres i opacitats que injustificadament impedeixen saber de primera mà què és el que es fa amb els diners públics.  De manera que esperem que això no quedi en un simple gest publicitari i la Generalitat segueixi endavant en la incorporació de la transparència en la seva pràctica quotidiana.

images

Doncs la transparència és molt més que publicar informació a la xarxa o en els respectius Diaris Oficials.  La transparència ha de ser també pedagogia. No n’hi ha prou en oferir la informació si no que n’és imprescindible un esforç actiu per tal d’explicar quines són les decisions preses i quines en són les seves motivacions i conseqüències esperades. És imprescindible no només per una qüestió de comprensió sinó també per donar la oportunitat a tothom de prendre’n un rol més participatiu a l’hora de valorar i exercir-ne una opinió fonamentada. 

Tot i l’augment considerable en l’ús de les noves tecnologies encara hi ha una xifra considerable de ciutadans que no accedeixen a internet. I ja no parlem dels que accedeixen però encara no poden dur a terme un ús responsable i plenament conscient de la xarxa.

Fer més accessible la informació és cabdal per a la millora de l’administració pública aquest sentit. Ara bé, limitar-se a maquillar aquesta informació i pintar-la a la xarxa no genera per si sol una millora. De res serviran iniciatives d’aquest estil mentre els parlamentaris facin gala de les seves habilitats per parlar de manera ambigua i siguin necessaris esforços excessius per assolir que els responsables de la gestió hagin de donar explicacions.  És més, si l’augment d’informació no va acompanyat de la percepció que els responsables poden ser auditats i jutjats per la seva acció, el sentiment de frustració i de descrèdit del sistema encara pot ser més elevat. 

La transparència hauria de ser més que un recurs tècnic i tàctic, hauria de ser un hàbit polític i social.

l’Optimista

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s