12 Oct, ho Celebrarem Tot.

S’aproxima el 12 d’Octubre, data senyalada en el calendari patriòtic espanyol com a Festa Nacional, coincidint amb la Verge del Pilar i la suposada descoberta d’Amèrica. La Hispanidad Dia de la Raza (així és com es coneix aquest dia a les Amèriques) ha estat i segueix sent una festa amenitzada amb desfilades militars i grans manifestacions de nacionalisme exacerbat a Madrid.

Davant la incapacitat del Govern Espanyol de modificar certs aspectes d’aquesta celebració per tal de fer-la més acollidora cap a les diferents nacions que tan dins com fora de les fronteres de l’Estat ha sofert aquesta “gran” idea de la Hispanidad, tan a nivell nacional com internacional s’ha anat generant un moviment centrat en el la proclama “Res a Celebrar”. Desmuntant les mitifiacions romàntiques del desembarcament dels europeus al continent americà i construccions discursives que banalitzen la creuada cultural que es va dur a terme contra tot allò que sortís del catolicisme i el control polític, social i cultural de les monarquies del vell continent.

12deoctubre

L’evolució que ha viscut aquesta data en els darrers anys, a vora i vora de l’Atlàntic ens hauria de conduir a una transformació del plantejament ciutadà vers aquesta “festa”. Com ja es va posar de manifest en el Fòrum Social Mundial, aquesta data hauria de servir per mantenir viu i present tota la destrucció que va suposar l’arribada dels colons i no per celebrar la superposició d’un imperi sobre un continent.

Ja hauríem de superar la necessitat de justificar la raons per les quals considerem que l’arribada dels espanyols no va tenir cap efecte civilitzador ni de millora en el desenvolupament culturals dels natius, sinó ben bé el contrari. Ara és torn dels nacionalistes de buscar si existeix una raó per la qual val la pena seguir celebrant una festa que es vanagloria d’una grandesa fonamentada en l’esclavitud i el genocidi. És el moment que ho intentin sense caure en el ridícul més aberrant i la vergonya d’aquell qui s’aferra a l’injustificable.

Pot ser és l’hora d’apropiar-se del 12 O per fer memòria dels mals del racisme i dels sentiments de supremacia basats en suposades races i cultures millors. El dotze d’octubre va suposar l’inici d’una massacre conscient i acceptada sense remordiments. Ara toca que esdevingui una peça més de la celebració de la diversitat i de la cooperació. El 12 d’Octubre no ha de servir per creure que el passat fou gloriós, sinó que un futur basat en unes relacions d’igualtat i reconeixement produiran un bé comú més elevat que tot l’or i plata que va ser estirpat del ventre altiplànic.

El 12 d’Octubre celebrarem que el Món pels europeus va prendre una nova dimensió, i que encara avui no som capaços de gestionar aquesta enormitat sense generar desigualtats i desequilibris mediambientals. Celebrarem que pot ser ens toca escoltar les veus del que fora el nou Món per iniciar el diàleg que ens permetrà dibuixar un mapamundi més just. 

l’Optimista 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s