Economistes i Meteoròlegs, molt en comú.

En què s’assemblen un economista i un meteoròleg? 

No, no es tracta d’un acudit, i encara que en els continguts no dubtarem en senyalar que tracten objectes d’estudi clarament separats. Pel que fa a les formes i al seu impacte en el societat, caldria deturar-se uns segons i veure com una i altra matèria no resten tan lluny com podria semblar. 

Televisió, ràdio, premsa… apareix un expert i ens parla del que està succeint en els darrers dies. Moviments de capitals o de cúmuls de núvols. Corrents d’aires del pacífic o de sacsejades a les borses internacionals. Del preu del petroli o dels volums de precipitació del dia anterior. Descripcions detallades que fins que el professional en qüestió no ens posa en relació a alguna dada més pròxima o amaneix amb la seva opinió personal, no som capaços de discernir si hem de mostrar sorpresa, enuig o satisfacció.

images

Que l”IBEX35 pugi o baixi sembla que ens ha d’alegrar o preocupar, encara que difícilment notarem al llarg del dia de la nostra vida quotidiana aquesta oscil·lació. Així com en el cas dels indicadors econòmics, el descens dels volums de pluges a les conques dels rius pot ser no ens seran perceptibles de manera immediata, però ens influeixen a nivell general i cara el futur. De manera que sense poder percebre en el nostre entorn immediat res del que comenten, sí que alteren la nostra manera d’encarar el dia a dia.

Però si en alguna cosa connecten la Meteorologia i l’Economia és el seu atreviment a l’hora de predir el futur i la irresponsabilitat d’aquests.

Tot i saber del cert que són incapaços de saber quin serà l’esdevenir en el temps que ha de venir i en el que hi succeirà, no dubten en emetre judicis sobre aquest. Justificant que una i altra mesura presa en l’actualitat, o fet succeït en els darrers dies ha de comportar que passi un o altre esdeveniment. Com si el comportament humà fos mecànic i previsible i com si en el cas del clima, no hi haguessin multiplicitat de factors que fossin capaços d’incidir en un o altre sentit.

Saben que no poden i ho fan, i la majoria de nosaltres, per “a” o per “b”, els escoltem i els fem cas. Encara que l’experiència ens diu que solen equivocar-se, que qualsevol cosa pot passar en darrera instància que alteri el resultat de l’equació que fins fa unes hores semblava inequívoca.

En el cas de la meteorologia però, s’ha de dir que com a molt ens generarà la frustració d’haver-nos quedat a casa en un matí que semblava que havia de ser plujós i ha acabat resultant de sol i platja. O augmentant el descontentament vers una mala temporada de bolets que semblava històrica.

Ara bé, en el marc de l’economia el tema ja no resulta tan anecdòtic, doncs el criteri d’aquesta nova raça de futuròlegs influeix de manera cabdal en les pràctiques i els resultats dels països i de les seves gents, que es veuen abocats a patir una sèrie de polítiques i actuacions que no beuen de la legitimitat democràtica, sinó de la suposada autoritat acadèmica i professional. Professionals i autoritats que per altra banda, quan la seva incertesa queda demostrada pels fets, no fan altra cosa que justificar-se remetent-se a les estadístiques i les dades, i recordant que ells no poden garantir res.

Si els que han de seguir opinant, dirigint el futur del Món no pensen sotmetre’s a la responsabilitat que implica actuar, i en el cas d’error apartar-se  o rectificar, personalment, prefereixo que tirem els daus.

l’Optimista

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s