El “sorprenent” passat dels Òscars

En la majoria de cròniques de l’entrega dels Premis Ondas es fa referència a la crítica que protagonitzen l’Òscar Dalmau i l’Òscar Andreu de la Competència sobre la immersió lingüística i les suposades dificultats que podrien tenir a l’hora de pronunciar els seus agraïments en castellà. En canvi, en gairebé tots els casos s’ha optat per passar per alt el reconeixement que aquests han fet a les ràdios populars i de barri on van iniciar la seva carrera radiofònica. Concretament n’han citat dos: Ràdio KAOS i Ona Popular de Sants.

Sovint es pregona la manca de qualitat de les ràdios (i d’altres mitjans) que surten de la lògica dels grans grups de mitjans de comunicació. Es sol afirmar que no només és una qüestió de recursos tècnics i materials, sinó que a més, els continguts i iniciatives d’aquestes no són de prou qualitat, i aquesta és la causa de la seva repercussió.

La menció dels Òscars al seu passat radiofònic posa llum a aquesta realitat que queda totalment amagada darrera els potents focus i les intenses ones dels grans mitjans de comunicació. Obre momentàniament una escletxa a través de la qual s’observa aquest ampli ventall de petites iniciatives informatives i de lleure que treballen des la comunicació per aportar tots aquells valors que s’escapen als líders de les enquestes de mitjans: La proximitat, la cohesió, la llibertat d’expressió lluny dels interessos comercials, etc. 

Chapeau per aquest gest de reconeixement per tots aquests espais que des de la realitat desenfocada, que sovint sembla que no existeixi, els quals no deixen d’obrir noves oportunitats a tothom qui vulgui fer seva una eina més per treballar per un barri i una ciutat o poble millor. Encara que un cop més, els mitjans majoritaris han demostrat que més enllà dels seus temes no volen veure res més.

Qui sap quin geni radiofònic s’amaga en alguna dels centenars de ràdios que ara mateix passen desapercebudes per la majoria dels ciutadans.

l’Optimista

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s