Quina pinta fas?

On vas així? I aquests cabells? Aquesta roba, aquesta mirada pintada, aquesta pell foradada, amics, parelles i així fins l’infinit podríem repassar tots aquells elements sobre els quals la gran majoria dels adolescents -i no tan adolescents- han hagut de patir l’esguard inquisidor dels seus pares, amistats o pròxims. Un llarg repàs de característiques que resumiríem amb les pintes que portem o tenim.

Les pintes són útils, ens permeten jugar al joc del Quien es Quien a la vida real. Ens faciliten de manera ràpida i lleugera tota una sèrie d’idees sobre els gustos de cadascuna. Així com, si ens oblidem que són simplement això: pintes, ens portaran fàcilment a un llarg mostrari de mals entesos i assumpcions totalment infundades sobre les persones que explorem amb la nostra mirada prejudiciosa. I si bé és cert que cal evitar deixar-se endur pel que pensaran-diran-creuran sobre un mateix fruit del seu aspecte, no deixa de ser igual d’important no oblidar que aquest és un canal de comunicació en constant emissió. 

Carrers plens de gen

Caminava a l’hort, amb el carro carregat d’eines (es veien només el mànecs sobresortir) i la roba de treballar (és a dir, roba fangosa i una mica esquinçada).  Abans d’arribar al meu destí, una dona em crida des d’uns 50 metres a la mateixa vora del carrer. Em giro i descobreixo una dona d’uns quaranta anys que no deixa de senyalar-me els contenidors de deixalles que es trobaven al seu costat. No entenc massa bé què em vol dir o si em necessita per quelcom (una volta ja vaig haver d’utilitzar el meu tràmec per treure unes claus de casa d’una mestressa que descuidant-se les havia llençat amb la bossa de deixalles). Ella reacciona, se m’acosta i em diu: Allà hi ha moltes coses per recollir, fixa-t’hi. Alço la vista i entenc el que m’explica quan observo el piló de trastos i mobles que recentment han abocat en aquells contenidors, a l’hora que comprenc que la senyora s’ha pensat que em dedico a recollir residus i que molt amablement m’ha volgut tirar un cable. Li agraeixo amb un somriure i segueixo rumb a l’hort. 

Un cop arribo a l’hort, deso les eines, buido el carro i em dirigeixo a la font amb les garrafes per omplir i regar. De camí, em creuo un dels tants homes que recorren els nostres carrers amb bicicletes, cistelles i carros fent allò que la senyora de feia uns instants assumia en mi. Un home de faccions magrebines. Creuem la mirada i com no sol passar, aquest cop m’aguanta l’esguard i em reconeix. Jo li sostinc l’atenció rebuda i amb saluda en àrab i un ampli somriure. Quanta gent així em dec haver creuat aquesta setmana? Quantes vegades la nostra relació ha estat un simple gest apàtic, d’invisibilitat? Però aquest cop no, aquest cop m’ha tingut en compte i amb tota la naturalitat del Món m’ha etzibat un As-Salaamu `Alaykum, com si pel simple fet de portar les mateixes pintes jo el pogués entendre i respondre com pertocava. No cal dir que li he tornat el somriure i la salutació.

Podria semblar que les meves pintes hortelanes són la font de la simpatia i la recepció d’ajuda. Fins que tornant a casa, l’efecte ha estat diferent. Un cop més, un home magrebí. Aquesta vegada em veu venir i es detura. Anava sense cap element que fes pensar que es dedicava a recollir residus. Jo me’l quedo mirant, òbviament esperant un cop més l’atenció i el somriure al que m’havien mal acostumat. Encara que aquest cop seria tot el contrari. El senyor se’m queda mirant amb l’expressió més seriosa que les seves faccions podien gesticular. I mentre jo li aguanto la mirada i passo a escassament uns metres d’ell, l’home no fa més que agreujar la seva expressió i col·locar-se la camisa per dins els pantalons. Respiracions entretallades, cap paraula.  

Un cop dutxat i apunt per prendre el carrer de nou, amb quines pintes surto? 

l’Optimista

Anuncis

One thought on “Quina pinta fas?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s