Feliç Any Nou

De petits aprenem que un any és el temps que la Terra dedica a recórrer una volta completa al voltant del Sol. 365 dies i una mica més que col·loquen el seu punt d’inici pels vols del solstici d’hivern (a l’hemisferi nord) i que situen en el primer dia de Gener com a punt de partida del calendari (occidental i cristià). I si bé és cert que les nostres agendes reflecteixen clarament aquesta manera de distribuir el temps, difícilment podríem dir el mateix de la nostra vida quotidiana.

Més enllà dels típics desitjos i propòsits d’any nou, el Gener no sol diferir tant del Novembre o el Desembre. I en tot cas, el petit espai de repòs que pugui obrir el Nadal i el Cap d’Any ofereixen poc més que una petita dosis d’oxigen per seguir donant corda a tot allò que ja teníem en procés al llarg de la tardor.

llibertat-groc-1024x426

Les comoditats urbanes com l’enllumenat, l’accés a l’aigua des de casa i als comerços de tot tipus en qualsevol època de l’any han generat una esquerda que no deixa de créixer entre els hàbits i costums de les persones i els cicles propis de la natura i el nostre entorn. Fins al punt que més enllà del gruix de les nostres vestimentes -les que utilitzem al carrer o aire lliure-, el fet de consumir uns o altres productes així com fer o no fer determinades activitats, resta lliure de les pressions i els condicionants lligats a l’època de l’any en la que ens trobem. Els climatitzadors ens permeten vestir sempre igual a dins els edificis, podem menjar tomàquets tot l’any així com el transport de masses ens permet gaudir de les calors estivals quan ho preferim. Òbviament, aquesta capacitat de decidir és clara i directament proporcional al poder adquisitiu.

Davant d’aquesta escena en la que els fenomens que marquen el ritme del nostre dia a dia no depenen de la nostra posició respecte l’astre rei, en front d’aquesta situació en la que les vacances laborals -particularment les estivals- són les que defineixen amb més intensitat el punt de fi i reestabliment dels cicles personals fins a quin punt té sentit seguir marcant l’inici de l’any en l’u de Gener?

La veritat és que l’objectiu d’aquest post no és -ni molt menys- defensar una reordenació del calendari en la que el final de l’agost marqui el principi de l’any. No. Simplement és compartir aquesta sensació que ronda pels carrers de les nostres ciutats i pobles, aquests aires que ens porten alguns nervis i il·lusions propis dels inicis d’allò que per molts segueix essent el de sempre, que per alguns pretén esdevenir nou, i que en la quasi totalitat dels casos resulta impregnat d’aquelles forces renovades i naixents del parèntesis estiuenc. Sigui per les energies efervescents de la mainada que corre esperant l’inici del curs o per les cares alleugerides de tothom qui ha pogut recarregar piles.

Independentment de l’estació en la que ens trobem, si ens aboquem als nous dies amb la voluntat de donar un nou aire a la nostra realitat i la nostra manera d’encarar el dia a dia, i si ho fem amb els millors dels desitjos i anhels, mereixem prendre’ns aquests dies amb la mateixa atenció i reconeixement que l’any nou.

Qualsevol dia pot donar el tret de sortida a nou cicle, qualsevol nit pot ser Cap d’Any. 

l’Optimista

Anuncis

One thought on “Feliç Any Nou

  1. Com ara cap d’any es una festa alegre i festiva, la tornada de les vacances es com trista. Qui vol tornar a la feina? A part de quatre workalcholics…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s