Cavalcada Racista?

En diferents i diversos espais d’opinió hem pogut llegir reiterades crítiques a la Cavalcada de Reis de Girona pel fet que el Rei Baltasar, el negre, no sigui una persona amb aquest color de pell i es tracti d’un home amb la cara pintada. Opinen alguns, que pel fet que avui en dia hi hagi ciutadans de la ciutat que tenen aquest color de pell, no s’hauria de recórrer a la pintura facial per representar aquest personatge.  Amb l’afegit, que la brigada de la neteja que acompanya la cavalcada sí que compte amb personal negre.

images

És ben trist que desmereixem qüestions com les relacionades amb la discriminació per raó del color de pell amb arguments i opinions d’aquest tipus. Consideracions que només mostren el rebuig d’algunes persones vers determinades entitats o punts de vista relacionats amb la tradició. No hi ha limitació de participació a la cavalcada per raó de raça. De fet, com a participant d’aquesta en alguna ocasió he pogut comprobar com hi ha, en algunes seccions d’aquesta, adolescents que no són blancs participant del seguici del Rei Melxor, és a dir, negre pintat de blanc. Si ens hem de posar així, també hauríem de clamar al cel per no situar persones de caballeres i barbes blanques i castanyes naturals. Però resulta més fàcil aprofitar el color de pell per arremetre contra certes entitats o esdeveniments.

I si es tracta de posar en dubte la manera en com es gestiona i s’organitzen certes festes tradicionals a Girona, endavant. Qüestionem per què es delega a una entitat i no a una altra -si és que n’hi ha una altra-, o per què no ho fa l’Ajuntament directament. Preguntem per què es permet que la Cavalcada permeti distingir a certes persones amb la figura d’ocupar la figura dels Reis Mags i quins són els criteris que s’empren. Però si us plau, no caiguem en el ridícul de senyalar que aquesta té un tint racista perquè la comitiva del Rei Baltasar va pintada i la brigada municipal de la neteja sí que té la pell d’aquest color. Canviaria alguna cosa que el Rei fos negre “de veritat” i la brigada no? o que la brigada també?

Personalment m’entristeix llegir aquest reguitzell de valoracions supèrflues d’aquesta celebració. Si el que es vol és millorar la festa, val la pena acostar-s’hi, conèixer què s’hi fa i posar-hi de la nostra part. Jutjar la feina que fa determinada gent per qüestions estètiques(*) em sembla propi de persones que només pretenen llençar merda sobre altres.

l’Optimista

(*) Perquè fa lleig un Rei Baltasar pintat amb la brigada de la neteja amb treballadors negres.

Anuncis

4 thoughts on “Cavalcada Racista?

  1. “Si ens hem de posar així, també hauríem de clamar al cel per no situar persones de caballeres i barbes blanques i castanyes naturals.” Demagògia pura i dura, senyor. Les persones amb barbes blanques o castanyes no han patit mai discriminació, ni històricament ni en l’actualitat. La queixa sobre el rei negre es basa en el fet que la justificació per no posar un “negre de veritat” que ha donat l’entitat és que “el rei ha de ser una persona de mèrit”. És a dir: a Girona no hi ha persones negres que mereixin l’honor. Ja. És clar. L’altra queixa, relacionada amb la brigada, posa en manifest que els treballs més miserables sempre cauen en mans dels menys afavorits. Que són els immigrants.

    Un article plagat de racisme ocult sota una capa de demagògia. Així va el món.

    • Si el motiu com ve dius és reconèixer a una persona de mèrit, el que necessitem saber per si es tracta d’un exercici racista és saber els criteris pels quals s’escull a una o altra persona. No implica, com senyales, que es declari als negres, ni de qualsevol altra color, com a persones que no ho mereixin. I segon, i aquí és on deixes anar el teu judici de “feina miserable”, el sistema segrega per diverses qüestions de classe i de procedència. I això què hi té a veure amb la cavalcada? Això és barrejar temes. A mi em semblaria fantàstic canviar la manera que s’organitzen algunes festes de la ciutat, però diem les coses pel seu nom. I si algú ha volgut participar d’aquesta cavalcada i se li ha negat per motius d’aquest tipus -jo ho desconec- “amunt les haches”! Però dir que són racistes perquè utilitzen la cavalcada de reis per premiar a gent del seu entorn… em surten altres noms per aquesta pràctica.

  2. I ja no em molestaré en comentar la frase final “(*) Perquè fa lleig un Rei Baltasar pintat amb la brigada de la neteja amb treballadors negres.” Ja, ja, ja. Se suposa que és un acudit? No serà, no sé, eh, pregunto, que si fa “lleig” és perquè ens està transmetent un missatge horrorós (els blancs a la carrossa i els negres a escombrar)?

    En fi.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s