L’apunt punk: Votar no fa democràcia

No hi ha cap mena de dubte: votar està de moda. Així com els selfies inunden les xarxes socials i porten de cul a petits i grans, les votacions i eleccions diverses són l’expressió i el mecanisme més en voga de les administracions, partits i moviments diversos.

Diga-li primàries, referèndums, pressupostos participats o vot electrònic. Enmig de la intensa crisis que viu la percepció de la ciutadania vers la democràcia en la que ha estat vivint, els principals actors d’aquesta així com els aspirants a ser-ho mostren la seva lucidesa i aboquen la seva arma de transformació massiva: el vot. La reducció última i fatal que mostra com de menyspreada ha quedat la noció de democràcia i ciutadania. El poder del poble reduït a l’expressió d’un vot.

La qualitat de la democràcia -en forma de sistema parlamentari representatiu- del nostre país no es mesura per la quantitat de vots que té o no té una força política o per la seva capacitat de mobilitzar a la gent. La degradació d’aquesta es manifesta amb la incapacitat de les seves institucions de generar acords i consensos entre les diferents parts que ocupen els escons, en la impossibilitat de generar estructures permeables que permetin emmirallar la composició de les cambres de representants amb la composició de la societat, de teixir vincles que permetin una comunicació fluïda i bidireccional entre els diferents nivells territorials.

No hi ha vot que regeneri un sistema sense mitjans de comunicació que es preocupin per informar i no per seguir el segon a segon de la resta de competidors en la cerca d’exclusives. No hi ha vot que, per si sol, transformi l’existència d’unes èlits que ocupen els rols preponderants en les estructures de poder polític i econòmic que no tenen consciència ni del comú ni del públic.

Votar no donarà la independència, no acabarà amb la corrupció, no expulsarà la casta ni ens portarà a un sistema més just. Votar no fa democràcia.

l’Optimista

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s