Menys clicks i més encaixades

“..les noves tecnologies afavoreixen la participació”. Aquesta era una de les conclusions del Regidor de Serveis Socials, Cooperació i Participació de l’Ajuntament de Girona després de conèixer els resultats definitius dels pressupostos participats d’enguany. Segons ell, que en quasi una setmana s’hagi obtingut els mateixos vots per via electrònica que l’any passat amb vot presencial n’és una proba clara.

Des de la darrera entrada en la que escrivia en relació a aquest tema ja vaig decidir no dedicar masses esforços a ficar el dit a les diferents llagues que aquests pressupostos tenen i posar-hi una mica d’esperit propositiu. Ara bé, no vull continuar sense remarcar:  L’increment de 1’12% de vots respecte l’any passat a què es deu? Vot electrònic? A que els dies de votació s’han més que duplicat? O al fet que aquest any s’ha incrementat la publicitat? Més comoditat pels que voten segur, però afirmar que afavoreixen la participació…

Però bé, com deiem, pedres a les butxaques i propostes fàcils, barates i que de fet, haurien de formar part del manual bàsic de relacions entre els responsables de les administracions i la ciutat. Escrivia fa uns mesos que les Assemblees de Barri deixaven un missatge molt clar: hi ha un sentiment generalitzat de desatenció vers les veïnes. Una desatenció manifestada clarament en frases com: “fa anys que demanem que arreglin…”, “es va dir que s’actuaria i…”, etc. I davant d’aquesta insatisfacció, la resposta de l’Ajuntament és posar a competir al veinat i obrir un canal de votació molt més còmode -pels qui es maneguen bé per internet- i també més distant.

article

Reconeixement, atenció, proximitat… la participació només pot sorgir des de la voluntat de transferir responsabilitats. I fer-ho com a estratègia per fomentar la col·laboració i la cooperació entre la ciutadania i entre aquesta i les institucions. Quan la ciutadania bramava en les sessions inicials dels pressupostos no ho feien demanant més facilitats de vot, ho feien exigint consideració, escolta per part dels regidors, sentir encara que sigui per uns breus instants que el lligam de la representativitat amb els polítics existeix.

Així que deixem-nos de vots electrònics i de paperets diversos. Si els que es pretén és que les persones participin i s’involucrin en un procés d’aquest tipus, el que es necessita és posar èmfasi en atendre què es reclama, quines són les necessitats i a partir d’aquestes formular canals en els que la ciutadania i l’administració puguin treballar colze a colze. Potser descobrim que el nivell de participació que demanen avui els ciutadans i ciutadanes de Girona no té res a veure amb l’assignació de partides pressupostàries sinó en el convenciment que de portes endins, a l’Ajuntament s’hi troben persones que els representen políticament i que tenen sensibilitat per quines són les seves necessitats.

És només des del contacte regular, de l’assentament de la comunicació entre l’administració i els veïns i veïnes que serà possible establir relacions on hi hagi lloc per la proposició de diversos àmbits, així com la ciutadania serà més sensible a l’hora de donar el seu consentiment explícit -el vot- quan el govern de la ciutat ho demani. Mentre aquest incentivi des de la distància mediàtica i sense mostrar un interès clar ver les demandes de la ciutat la resposta participativa serà baixa, ja sigui en els participats com engrossint l’abstenció en les eleccions municipals. Necessitem més trobades, més encaixades de mans, més converses cara a cara, més humanitat. No hi ha tecnologia que pugui substituir la confiança que genera aquesta contacte.

l’Optimista

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s