Glifosat, porta a porta.

Ara que sembla que comencem a despertar la nostra sensibilitat vers els criteris de proximitat i ecologia a l’hora de comprar els nostres aliments. Ara que podem dir que el reciclat i, en menor mesura, l’intent de reduir els nostres residus formen part dels hàbits de moltes de les persones del nostre país i de la nostra ciutat. Com no podia ser d’una altra manera, l’Ajuntament de Girona havia de posar part dels seus esforços en mantenir prous quotes de toxicitat i contaminació en el nostre dia a dia urbà.

Conscient que els fums de la combustió dels motors dels automòbils de la ciutat no són suficients per ennegrir de manera equilibrada els nostres pulmons, i tot i les accions de responsabilitat dutes a terme per treballadors d’altres indrets com Barcelona on han denunciat la seva oposició a aquesta pràctica. Encara podem trobar cartells com el que figuren a la foto d’aquesta entrada on s’exposa l’ús de tractaments fitosanitaris que contenen glifosat. No em dedicaré a cantar les grandeses del glifosat, amb una cerca breu al google n’hi ha prou, o si no, sempre us queda aquesta cumbia que ho explica de manera amena.

18052015628

De fet, no sé perquè em deixo portar pel seu argot i dic fitosanitari. Pel que fa al fito, diríem que les mata, i de sanitari… bé, només cal que llegiu el que diu la OMS. Finalment, la gran pregunta sobre la que es fonamenta el gran esperpento és: cal? Cal emprar un producte tan nociu per la salut? Cal fer-ho per controlar les males herbes de la ciutat? De debó que no dedicarem un esforç persistent i propositiu per buscar altres maneres de gestionar aquesta situació? Deunidó.

Imagino que la resposta oficial va en el camí de: bé.. ho estem mirant, però la culpa també és la gent que no vol veure herbetes per enlloc i… tal.. i qual. Mentrestant, posen un cartellet i es queden tan tranquils. Això sí, diuen que no pots tocar les plantes tractades ni passejar-hi els gossos en les primeres 24h i que no entreu en la zona tractada fins que estigui sec. Sort que ens avisen, això sí que és una gestió responsable. Llàstima que quan vaig veure el cartell ja havia passat per la zona tractada, davant de casa meva, unes quantes vegades. Mea culpa.

Però per no deixar el tema en una mera crítica destructiva -encara que de fet, per mi només s’hauria de fer això: acabar amb l’ús d’aquesta merda- deixo a mercè dels partits i de l’Ajuntament, el que hi ha i el que vindrà, una proposta. I és que com sol passar, les bones idees no s’inventen i ja s’han fet, i només cal anar a trobar-les i posar-les en pràctica. I com a mostra la increïble aposta d’Strasbourg: Zero Pesticides. Des del 2008 que aquesta ciutat va emprendre el repte de convertir-se en un espai més saludable i promotor de la diversitat. 

Estic segur que amb un parell de llegides ja en tindran prou per treure un bon grapat d’idees que suposarien una millora important en la nostra qualitat de vida. Mentrestant, em sembla que ens seguirà tocant mantenir les portes i finestres ben tancades, abans no tornin els repartidors de glifosat.

l’Optimista

PD:Ah! me n’oblidava. El que encara em sembla pitjor del cartell en qüestió és que hi figuri un enllaç web on suposadament hi pots trobar informació sobre els tractaments, l’adreça de la qual no existeix.

Anuncis

One thought on “Glifosat, porta a porta.

  1. I no només Strasbourg; a França ja hi ha més de 150 ciutats que s’han declarat lliures de pesticides, incloent-hi la pròpia capital! Si no ho recordo malament, el seu senat va aprovar un text que prohibirà l’ús de pesticides a totes les institucións públiques a partir del 2020. Altres exemples coneguts d’exit són Portland, Seattle, Tokyo o Toronto. Qui realment té ganes de fer quelcom, busca la manera d’arribar-hi, i qui no en té ganes, busca l’excusa.

    Gràcies per l’article, optimista! 😉

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s