Quin és el valor dels aliments?

Des de l’inici de la seva producció fins al seu destí final -sigui al plat o a les deixalles- els aliments són mesurats i valorats de diverses maneres. Encara que si alguna cosa caracteritza les diferents bares de medir que es proposen classificar els aliments és la facilitat amb la que s’oblida que sigui quin sigui l’indicador que emprem no deixem de parlar d’un recurs bàsic i fonamental, d’un dret del qual no hauríem de sentir-nos mai exclosos.

cartell-dinar-banyoles_baixa-01

El menjar és quelcom més que un recurs, és una activitat que dona forma al territori en el que vivim a través de l’agricultura. És una expressió artística i cultural a través de la cuina i de les festes i tradicions que giren al voltant de les seves feines i temporades. I per descomptat, es tracta d’una funció econòmica que genera ingressos i llocs de treball, entre d’altres efectes. Però el que no hauria d’obviar-se en cap cas, és que al cap i a la fi, els aliments tenen una missió bàsica i fonamental: nodrir. I en cap cas s’hauria de permetre que qualsevol factor que no estigui relacionat directament amb la salut impedeixi que els aliments es destinin a aquesta finalitat, i fer-ho de manera justa i equitativa.

Sentint la necessitat de reivindicar aquest propòsit últim dels aliments, diverses entitats catalanes han decidit emprendre #ElValordelsAliments, una campanya que cerca sensibilitzar sobre tots aquests factors que envolten la producció, distribució i comercialització d’aquest recurs que sovint acaba malbaratat per raons que poc tenen a veure amb el seu valor nutricional.

En el marc d’aquesta inciativa trobareu diverses activitats a la seva web. Des de cursos de formació per millorar la nostra activitat professional en el marc de la restauració fins a la celebració de dinars populars amb menjar recuperat de botigues i mercats on s’ha considerat que havien perdut el seu valor comercial. I és que només en el tram final de la cadena alimentària, els catalans malbaratem 35 kg/any/persona.

Per tot plegat, el pròxim dissabte 06 de juny us animem a exclamar que la #ManducaNoCaduca! i a participar de l’arrossada popular que la gent d’Escudella Solidària ens cuinarà a base de productes descartats per comerços.  A la Pl de la Font de Banyoles ens trobarem per reivindicar la necessitat de recuperar i revalorar aquest recurs que avui en dia s’escapa de l’abast de masses persones. I sobretot ens trobarem per celebrar que tot i que l’estètica i els diners no aprecin els aliments, no deixen de gaudir del seu gust i d’un valor més ampli. 

l’Optimista

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s