Sonoritats vénen del sud

València és més que Ska i gralles. Ho vam viure a través d’Aspencat l’estiu passat, llavors fora la seva barreja de ritmes jamaicans amb tota la intensitat i potència de les vibracions que sacsegen els electrosons de la nit urbana. Enguany, és el torn de Zoo Posse: qui creia saber el que era el hip hop? 

photo

Per molt que ens empenyem en inventar etiquetes, en segmentar i posar fronteres mentals al que és i no és, a l’estil i al gènere musical. Encara que ens hi encaparrem no hi ha manera humana de frenar el mestissatge i les danses rituals d’aparellament entre uns i altres ritmes. Tard o d’hora havia d’ocórrer i vaja com ho ha fet. Quan alguns encara estàvem atrapats entre les mixtures de ritmes carnavalescs, llatins i rockers -per posar alguns dels ingredients de les darreres combinacions- des del País Valencià ens arriba tota una sacsejada sonora amb dos grans representants emergents: Aspencat i Zoo Posse.

Dels primers en parlàvem en una crònica d’un dels seus concerts a La Mirona. Dels segons costa no parlar-ne després de la bomba que van llençar a la Festa Major de Caldes de Malavella. “Diga’m què és el que no es pot barrejar i ho faré”, sembla la màxima d’aquest projecte musical que tot just treu el cap i que ha sintonitzat de manera precisa amb el batec musical d’un públic eminentment jove. Dona’m lletres combatives, rap, melodies jamaicanes, tralla rockera  i, sí, no t’ho guardis, amaneixeu amb una bona sacsejada de dub step i tot el que els sintetitzadors i altres elements electrònics puguin oferir-me. I per descomptat, amb la calma i bon rollet… avui ja passe del drama, l’autocompassió és una condemna.

Llarga vida a aquests corrents que no deixen de brindar-nos que la dimensió cultural catalana va molt més enllà de les delimitacions administratives, que la música no entèn d’estats, oceans ni muntanyes, de pobles ni ciutats. Ella corre i flueix salvatge i llibertina, abraçant-se a tot aquell estímul i ritme que li permeti mantenir-se jove i viva.

l’Optimista

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s