Defensar la Política

Així com en d’altres entrades en aquest blog he defensat l’ús de les paraules economia, banca i comerç sense afegitons, crec que cal fer extensiva aquesta reivindicació a la Política. Una política que en els darrers temps es veu mediàticament situada en un (fals) debat entre les velles i les noves formes de realitzar-la. Un nou model de practicar la política el qual, per ara, no ha ofert gaire més que aparicions televisives, aplicacions mòbils i rodes de premsa plasmàtiques.

Encara que millor deixo la definició del que algunes veus insinuen com a nova política per futures entrades. Avui millor ens centrem en defensar aquest mot que porta un llarg període de degradació i ultratge en el nostre país. Avui toca fer una crida a no permetre que els publicistes i pregoners dels nostres dies disfressin els esdeveniments actuals de lluita entre passat i futur, entre vell i nou o en una disputa entre tradició i modernitat. No és una qüestió de progrés. No, el que necessitem és una acceptació i reconeixement del que ha caracteritzat la praxis política de les darreres dècades: bé particular per sobre del bé públic, clientelisme, opacitat i debilitat representativa per part dels partits polítics. Això no ho canviarà la nova política ni aquesta broma de mal gust anomenada humanització dels polítics que es basa en poc més que fer el garrulo a la televisió.

S’ha d’evitar caure en un procés de requalificació de la política i entrar en un concurs de nous denominadors: “renovada”, “justa”, “ètica”, “transparent”, etc. La política sempre s’hauria d’haver dut a terme integrant aquestes nocions, i en tot cas, em sembla adequat que ens atrevim a etiquetar en el sentit negatiu a la política exercida fins avui. Cal clarificar que no representa allò que s’espera d’una activitat que té com a finalitat gestionar allò que ens pertany i pertoca com a societat.

No renunciem a aquest mot i no ens resignem a crear noves maneres de relacionar-nos, organitzar-nos i decidir-nos que corresponen clara i pròpiament al significat de Política, havent de denominar-les amb nous noms i substantius que ens desconnectin del Món que volem transformar. Desqualifiquem allò que no ens agrada i expulsem-ho del significat d’aquesta paraula, però que aquesta segueixi essent la que promogui i projecti el que volem i desitgem.

l’Optimista

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s